Sanda 散打

Taleh i Stockholm Sanda Cup 2017

Sanda, även kallat sanshou är det internationellt erkända regelsystemet för fighting inom wushu/kung fu. Det är en fullkontaktssport som inbegriper stående fighting med slag och sparkar mot ben, kropp och huvud, samt kast, svep och alla möjliga nedtagningar.

Teknikerna är i grunden tagna från olika stilar inom kung fu, och är på det viset stilöverskridande som tävlingssystem. Det liknar både thai- och kickboxning, men inbegriper dessutom alla typer av nedtagningar. Vid tävling går matchen på en 8 x 8 meter stor plattform utan rep.

För att beskriva sanda kan man likna det vid stående MMA, med stående fighting-tekniker i fullkontakt där också alla typer av kast och nedtagningar ingår, men utan ground-fightingen. 
Vi tränar och tävlar även både i kickboxning och allstyle.

Vår träning är i första hand inriktad på sanda och består i grunden av hård allround fysträning med betoning på styrka, kondition och smidighet, samt fightingtekniker och sparring.
Träningen är nivåindelad för både nybörjare och avancerade. Den generella målsättningen med träningen är att man ska kunna tävla. Att tävla är helt upp till den tränande själv, och träningen passar både för motion och tävling, beroende på vilken ambition man har.

Vill man mjukstarta som nybörjare går man endast söndagar, då vi håller ett mer grundläggande pass, men det går att träna alla passen från start.


 

Sanda-träningen leds av Gunnar Malm som har lång erfarenhet som utövare, instruktör och klubbledare i kung fu, med en träningsbakrund både i Kina och Ryssland. Gunnar är även internationell domare, och huvudcoach för svenska landslaget i sanda.

Gunnar Malm är huvudinstruktör i sanda, här som domare i Stockholm Sanda Cup 2017